CENTRE D'ESTUDIS GASTRONÒMICS

Menorca 

CEG Cap amunt

 

 

MENÚ QUADERNS DE FOLKLORE

US RECOMANAM UNA PETITA CONTRIBUCIÓ A LA CULTURA LLIURE   aquí mateix

 DOWNLOAD PDF

MENÚ QUADERNS

1)BUIDA OLLES: Apunts per a una història de la gastronomia de Menorca

2)BERENAR: Què fou del temps d'en primer, els talaiots o les formatjades

3)DINAR: Salsa maonesa, aioli bo o unguentum digestivum

4)BERENETA: Preqüeles i seqüeles de la maonesa (S.M.)

a) Abans S.M.: Oli, sèu i mantega: la trilogia menorquina

b)Després S.M.: La salsa mare i l'ensalada russa

5)SOPAR: Ortigues de la mar, Posidó i vitamines


 

BUIDA OLLES
Apunts per a una història de la gastronomia de Menorca

Si entenem la gastronomia des d'un punt de vista ampli, no només centrat en la cuina, si no incloent les seves connexions amb la salut, la medicina, els aspectes culturals i antropològics, capaços fins i tot de generar manifestacions artístiques, és evident que l'estudi de la seva història té un interès innegable per entendre com érem, com som i com serem.
De fet, un alt percentatge de tradicions folklòriques estan lligades a l'alimentació, si no directament, a través de marcar els cicles de les collites, les feines del camp o altres aspectes del menjar, com poden ser les celebracions. No és estrany: cobrir els requeriments alimentaris ha estat la gran preocupació bàsica de l'home i ho continua essent. Per uns encara per cobrir els mínims; per d'altres, acostumats a uns màxims que acaben provocant paradoxalment obesitat, l'obsessió es converteix en hedonista i lúdica, equilibrada amb un sentit dietètic.
En el cas de Menorca, la història de la seva gastronomia té un interès excepcional per vàries raons: els receptaris al llarg del temps són una fotografia de les influències culturals rebudes al llarg del temps, amb l'adopció d'allò que és més interessant de cadascuna d'elles; d'altra banda, a pesar que sempre hem sentit dir que la cuina de Menorca era una cuina de subsistència, cal reconèixer que es tracta d'una subsistència gurmet: no sols s'aprofiten tots els recursos disponibles de la terra, la mar i l'aire com una veu divina ja li va anunciar a Sant Pere trencant els tabús judaics (sí: els tords, entre d'altres aliments, volen), si no que a més es fa amb el millor maridatge possible des del punt de vista del gust i amb un equilibri nutritiu que alguna virtut ha de tenir atesa l'esperança de vida de l'illa. Permeabilitat intel•ligent a les idees externes, però amb una insularitat que en certs moments pot crear aïllament segons les circumstàncies històriques i que segur ha estimulat el geni creatiu autòcton amb solucions que després són exportades i retornen com un bumerang a Menorca amb un altre nom.
Els textos que segueixen són estudis concrets d'alguns aspectes d'aquesta història, més general, pendent d'escriure i que, com sol passar en una cuina, aporten sorpreses i curiositats que ajuden a entendre coses.


 

 

 
CUINANT IDEES

Copyrighted.com Registered & Protected 
XGJM-IW5N-OF1I-IWI0

QUI SOM? ON ANEM? D'ON VENIM?

Coverbos culinaris, articles comestibles i gastrogregueries

                 

  POST - EATS

La Torre de Babel

CANVI IDIOMA/   CAMBIO IDIOMA/  CHANGE LANGUAGE/ 

 CHANGER LA LANGUE/   CAMBIARE LINGUA/  SPRACHE ÄNDERN

изменить язык/   Změna jazyka/   CAMBIAR LA LENGA

 

CEG Cap amunt INSULAR TALAIOTS INDEX BLOC NURA