CENTRE D'ESTUDIS GASTRONÒMICS

Menorca 

CEG Cap amunt

 

 

EL QUE HEM MENJAT Menús Confinats

CALENDARI RECEPTARI BAIXADES CATEGORIES

FIDEUADA VEGANA

@@@@@ Now You're Cooking! Export Format
Fideuada vegana

Receptes CEREALS I DERIVATS, Receptes VERDURES I HORTALISSES, Tem.CEGLab, Tem.Menús Confinats

INGREDIENTS:
320 g fideus N.3
150 g ceba dolça de Menorca
1 poc barreja d'herbes tipus Provença
100 g pebrot vermell
150 g carbassó blanc de Menorca
150 g albergínia ratjada de Menorca
50 g barreja bolets secs Menorca
4 serving brou de verdures
200 g tomàtic de ferro
1 culleradeta sucre de canya
100 g esparrec de marge
1 poc julivert
1 gra all
1 poc sal
50 ml vi blanc Macabeu
----SALSA MAONESA----
100 ml oli d’oliva verge Menorca
1 U (30 g) vermell ou de Gallina Menorquina
1 poc suc de llimona de Sant Jeroni
20 mg safrà de Menorca
 

NOM RECEPTA PETULANT: Fideuada vegana gratinada amb maonesa tradicional de safrà

PREPARACIÓ:

En una paella de ferro, sofregir la ceba amb l'oli i molta parsimònia confinada i foc al mínim. Quan comenci a agafar color, sofregir amb més parsimònia. En el moment que ja hem perdut la paciència, afegir-hi la barreja d'herbes i desglaçar amb el vi blanc. Afegir el pebre vermell tallat a daus de fideuada i sofregir una mica. A continuació, afegir l'albergínia daus (si no té grana, no cal desgorjar prèviament amb sal). Quan muti el color, afegir el carbassó tallat a tires amb el pelador o la mandolina. Esperant la mutació, escaldar els bolets secs en el brou de verdures i deixar regenerar. Afegir el tomàtic de ferro ratllat amb el sucre integral. Passats 10 min afegir l'all i julivert picat com un professional. Tallar els espàrrecs de marge reservant les puntes per fer els "points d'amour" que va popularitzar Madame de Pompadour per un altre plat i afegir a la paella junt amb els bolets escorreguts. És el moment d'afegir el punt de sal exacte i precís, posar el forn a escalfar i el brou a bullir. Durant aquests 5 min lligarem una maonesa en un plat amb el safrà picat, que si té més d'un any li donarem 1 min de forn, desfet al vermell d'ou. Afegir els fideus a la paella i deixar-los amarar del sofrit. Abocar el brou bullint. No fer ni cas del temps de cocció del paquet, perquè sempre estan malament. Quan els hi faltin 3 min, posar unes cullerades de maonesa a la paella i canviar al forn perquè agafin un bonic color daurat. Servir amb la salsa maonesa sobrant en un bol.

PRODUCTE PRINCIPAL: Safrà de Menorca (Fitxa complerta amb receptes recomanades: ARCA DEL GUST)

APUNT: L'excepcional qualitat del safrà l'illa el converteix en el producte principal. Introduït "en temps dels moros" i molt ben adaptat, diversos autors com Joan Ramis en citen la qualitat històrica, com també de la varietat salvatge, ara protegida. Espècie de ressonàncies mítiques des dels temps d'Egipte, dona el punt clau a plats com aquest o d'arròs, més per l'aroma que pel color sempre falsejat. Les seves propietats medicinals fan la resta. El seu complement perfecte són els bolets, millor en barreja, tot i que de les espècies de Menorca, una de les que millor asseca gràcies a la microfermentació que li millora el gust, són les cama-seques de bruc o camagrocs.

PRODUCTORS: Safrà de Menorca- AGROXERXA

ESCOLLIT: Isafrà AGROXERXA

ALTRES INGREDIENTS:

Hortalisses sofrit: ceba, all, pebrot, carbassó, albergínia, espàrrecs, tomàtic, julivert. És improbable que un sol productor ho tingui tot simultàniament. Per tant, recomanem anar a la nostra Fruiteria de Capçalera, en el cas de Maó, al Mercat des Claustre: http://agroxerxa.menorca.es/Contingut.aspx?idpub=443  o a Caimaris, on també trobareu els ous de Gallina Menorquina, fàcils de reconèixer perquè són blancs.

Bolets: del fons CEGLab

Oli: http://agroxerxa.menorca.es/Contingut.aspx?idpub=9188 

Malauradament, la tradicional varietat menorquina de vi Macabeu (Viura), no es produeix en monovarietal en l'actualitat i caldria anar a qualsevol Penedès. Però tenim l'opció de cuinar i després maridar la Fideuada (com marquen els cànons) amb el Macabeu&Parellada de Bodegues Menorquines: http://agroxerxa.menorca.es/Contingut.aspx?idpub=59

DADES NUTRICIONALS:

NYC Nutrition Analysis (per serving or yield unit): water=368,3 g; calories=594,9; protein=23,97 g; total fat=34,39 g; saturated fat=5,64 g; monounsaturated fat=20,26 g; polyunsaturated fat=3,58 g; cholesterol=190,6 mg; carbohydrate=43,73 g; dietary fiber=5,36 g; total sugars=6,98 g; alcohol=1,29 g; ash=2,77 g; calcium=81,39 mg; phosphorus=382,5 mg; iron=1,44 mg; sodium=475,6 mg; potassium=1285 mg; magnesium=91,29 mg; zinc=2,07 mg; vitamin A=2322 IU; vitamin E=3,6 mg AT; niacin=6,79 mg; pantothenic acid=3,78 mg; folate=95,83 ug DFE; vitamin C=71,59 mg; selenium=39,05 ug; vitamin K=69,92 ug; refuse=8,89%; blocks carb:prot:fat=4,3 : 3,4 : 11,5; ECC=38,4; %cal as carb:prot:fat=30:17:53; DietPoints=13,9 (complete analysis)

COMENTARI: El nom autèntic del plat és com consta: Fideuada. No s'ha de confondre amb els Fideus rossejats o arrossejats, segons comarques. Aquests, una mena d'arròs a banda, de senyoret o cec, canviant l'ingredient, són els responsables de la degeneració absoluta d'un plat genial de pescadors, venut també amb la degeneració fonètica de "Fideuà". Es tracta del plat de pasta més antic del món occidental, introduït pels àrabs a través de Sicília i registrat a la tradició catalana en diversos textos. La primera recepta estricta és del Llibre del coc, amb un bonic nom: "Parlem de fideus". La versió vegana no és cap raresa: en moltes comarques es mengen Fideus en magre per Corema. En aquesta versió, simplement els hem cuinat un poc més barrocs.

Auto-Menu Side Dishes: Salsa Maonesa
Contributor: FONT:CEGLab
Yield: 4 servings
Preparation Time: 2:00


** Exported from Now You're Cooking! v5.95 **
 

 
CUINANT IDEES

QUI SOM? ON ANEM? D'ON VENIM?

Coverbos culinaris, articles comestibles i gastrogregueries

                 

  POST - EATS

La Torre de Babel

CANVI IDIOMA/   CAMBIO IDIOMA/  CHANGE LANGUAGE/ 

 CHANGER LA LANGUE/   CAMBIARE LINGUA/  SPRACHE ÄNDERN

изменить язык/   Změna jazyka/   CAMBIAR LA LENGA

 

CEG Cap amunt R1 R2 R3