CENTRE D'ESTUDIS GASTRONÒMICS

Menorca 

CEG Cap amunt

 

 

CUINA MEDIEVAL

"Libre de doctrina per a ben servir de tallar i el art de Coch ço es de qualsevol manera de potatges y salses.Compost per lo diligent mestre Robert de Nola, coch del Serenissimo senyor Ferrando,rey de Napols"
Com és possible que un llibre amb un títol tan poc comercial fós un autèntic best-seller del segle XVI, només superat pel Quijote? Caldrà buscar les raons al morter, a la cassola. Publicat el 1520, transcripció d'un incunable del segle anterior, el tractat de cuina, en el fons encara medieval,cortesana, és el fruit mes apetitós d'un segle d'or de la cultura catalana (els llirs entre cards d'Ausiàs March afecten uns altres sentits).Ens sorpren l'equilibri entre la identitat d'una cuina que reconeixem com l'arrel de la catalana (picades, menjar blanc, oli, all) i les influències d'altres cultures sempre mediterrànies com la napolitana, la grega i l'aràbiga (canyella, gingebre, safrà, barreja dolç-salat).Fins i tot s'hi descobreix l'antic nexe comú romà amb l'aigua de roses. Els plats encara no reflexen l'impacte dels productes vinguts d'Amèrica (patates,tomàquet) com tampoc la sofisticació i racionalització del renaixement.
Les receptes :DE TELLINES EN CASSOLA
Mal traduït per D.Perez com a tonyina petita-un bitxo de mar que es posa en aigua freda perque tregui la sorra només pot ser una petxina-, mal interpretat per V.Leimbruger com a tellina -una petxina tan vulgar,no podia ser a la taula d'un rei-, es tracta en realitat de tellerines (en italià, tellina-l'autor afincat a Napols, utilitza un italianisme), petxines exquisides, amb una recepta similar a la que es continua fent a l'Empordà o a Napols (zuppa di tellina) .PREPARACIÓ: simplement consisteix en sofregir les tellerines fins que s’obrin, amb un bon raig d’oli d’oliva, pebre negre i herbes picades per sobre (recomanable julivert i marduix). L’anacronisme interessant seria desfer en el suc una mica de llet d’ametlles.
DE BUSACH DE CONILLS
Conill fregit i estofat,especiat generosament i amb picada("e si hi vols metre cebes,tot esta a ton plaer"), semblant a moltes receptes tradicionals catalanes i al típic grec Kounelli stifatho: en tots els casos coincideix l'ús de vinagre, canyella i mètode de cocció. PREPARACIÓ:sofregir primer els talls de conill.Passar-los a una cassola de terrissa i fer-los bullir amb una picada desfeta amb vinagre (“que sia un poch agreta”) i que inclogui pa torrat, ametlles i “espècies comunes”, és a dir clau, canyella, pebre negre, safrà, nou moscada i macis.

 

 
CUINANT IDEES

Copyrighted.com Registered & Protected 
XGJM-IW5N-OF1I-IWI0

QUI SOM? ON ANEM? D'ON VENIM?

Coverbos culinaris, articles comestibles i gastrogregueries

                 

  POST - EATS

La Torre de Babel

CANVI IDIOMA/   CAMBIO IDIOMA/  CHANGE LANGUAGE/ 

 CHANGER LA LANGUE/   CAMBIARE LINGUA/  SPRACHE ÄNDERN

изменить язык/   Změna jazyka/   CAMBIAR LA LENGA

 

CEG Cap amunt CUINA DE LA MAFIA CUINA SERBIO-CROATA CUINA DE XINA CUINA ROMANA CUINA PPOLITICAMENT CORRECTA CUINA POP CUINA KOSHER CUINA MEDIEVAL CUINA HINDU CUINA H.JOSEPH BOVE CUINA GREGA CUINA DIGNE CUINA FARNULLES CUINA GALEGA CUINA EL QUIJOTE CUINA DEL LUSTRE CUINA DEL LIBAN CUINA DIETETICA CUINA DEL SENEGAL CUINA DEL JAPO CUINA DE TURQUIA CUINA DE SRI LANKA CUINA DE SHAKESPEARE CUINA DE LEONARDO DA VINCI CUINA DE L'AMOR CUINA DE HITCHCOCK CUINA DE POSTGUERRA CATALAN COOKING CUINA AFRODISIACA CUINA ART COMESTIBLE CUINA"COMO AGUA PARA CHOCOLATE" CUINA CUBANA CUINA DE CASABLANCA