CENTRE D'ESTUDIS GASTRONÒMICS

Menorca 

CEG Cap amunt

 

 

LA MORT I LA LLAGOSTA
En l’ànim /a dels catòlics es percep aquests dies un profund sentiment de malestar provocat per la tradicional contradicció: com cel.lebrar les festes amb la pompa gastronòmica que es mereixen sense caure en la hipocresia ètica d’oblidar el patiment dels animals sacrificats? Estem segurs que la pilota de l’escudella de Nadal prové d’una vedella criada sense vexacions? L’oca ex-propietària del foie que ens mengem d’aperitiu, ha estat forçada a alcoholitzar-se per aconseguir aquest fetge pseudo-cirròtic? La carn dels canelons, ha mort sense patir? El capó de Nadal ha disfrutat d’una vida sexual plena? No caurem en l’error d’acabar menjant soja conreada per nens asiàtics o tomàquets collits per nens sudamericans (ambdós en excel.lents condicions de treball) tot i que així dissimulariem una mica més la nostra hipocresia.
Per tal de fer un àpat solemne sense remordiments, oferim la recepta :Llagosta èticament correcta: el problema de com matar crustacis humanament, ha estat estudiat per la UFAW (Universities Federation for Animal Welfare in Britain). Al costat dels que proposen posar la llagosta en aigua freda i escalfar-la progressivament per produïr una letargia i, a partir dels 40ºC la mort, els membres de la UFAW segons proves experimentals (ignoro quantes llagostes han mort per comprovar-ho) proposen submergir la llagosta viva en aigua bullint, la qual cosa provoca una mort ràpida en menys de 15 segons (superant el mètode del passadís de la mort). Sembla ser que ja s’ha muntat una campanya de recollida de signatures al respecte.Potser caldria assegurar-se també que la llagosta no hagi viscut humiliada ni un sol dia en un viver i hagi arribat viva del mar a la cuina: és evident que el seu preu/quilo en aquest cas ens farà palès que l’ètica està a l’abast de molt poques butxaques. En cas que no quedem del tot tranquils, sempre podem recordar quin lloc ocupem de la piràmide alimentària tot mirant un parell de vegades el film “El rey León” i pensar que mengem llagosta per la nostra subsistència. Per sort pels gourmets, aquesta llagosta tot just escaldada és apte per la majoria de receptes tradicionals, com pot ser afegida en una cassola de terrissa amb un feliç pollastre de pagès ben alimentat, rossejat en oli i amb un sofregit de ceba, tomàquet i pastanaga (com arrencar-les del terra sense que pateixin està pendent de sol.lucionar ) i la inevitable picada d’all, julivert, safrà, ametlles, avellanes i xocolata.
 

 
CUINANT IDEES

Copyrighted.com Registered & Protected 
XGJM-IW5N-OF1I-IWI0

QUI SOM? ON ANEM? D'ON VENIM?

Coverbos culinaris, articles comestibles i gastrogregueries

                 

  POST - EATS

La Torre de Babel

CANVI IDIOMA/   CAMBIO IDIOMA/  CHANGE LANGUAGE/ 

 CHANGER LA LANGUE/   CAMBIARE LINGUA/  SPRACHE ÄNDERN

изменить язык/   Změna jazyka/   CAMBIAR LA LENGA

 

CEG Cap amunt CUINA DE LA MAFIA CUINA SERBIO-CROATA CUINA DE XINA CUINA ROMANA CUINA PPOLITICAMENT CORRECTA CUINA POP CUINA KOSHER CUINA MEDIEVAL CUINA HINDU CUINA H.JOSEPH BOVE CUINA GREGA CUINA DIGNE CUINA FARNULLES CUINA GALEGA CUINA EL QUIJOTE CUINA DEL LUSTRE CUINA DEL LIBAN CUINA DIETETICA CUINA DEL SENEGAL CUINA DEL JAPO CUINA DE TURQUIA CUINA DE SRI LANKA CUINA DE SHAKESPEARE CUINA DE LEONARDO DA VINCI CUINA DE L'AMOR CUINA DE HITCHCOCK CUINA DE POSTGUERRA CATALAN COOKING CUINA AFRODISIACA CUINA ART COMESTIBLE CUINA"COMO AGUA PARA CHOCOLATE" CUINA CUBANA CUINA DE CASABLANCA