CENTRE D'ESTUDIS GASTRONÒMICS

Menorca 

CEG Cap amunt

 

 

ENGANYS DIETÈTICS

“L’avantguarda és el mercat” va ser una frase de cert èxit en la història de l’art.Hores d’ara, amb els artistes instal.lats a la cuina, l’haurem d’aplicar al menjar. Efectivament, és considerat creatiu o genial allò que triomfa mediàticament i fins i tot és capaç de formar opinió i modificar les pautes de conducta alimentària. Però si bé en tot l’art no culinari, la cosa no passa d’una indiferència o horror estètic, en cuina, a part d’ ”épater les bourgeois” també se’ls ha d’atipar. I aquí hi entra la salut. La història de totes les cuines s’ha nodrit de creacions genials assimilades al llegat dietètic de cada cultura, de cada ecosistema. La sobredosi de novetats actual, fa de mal païr, en tots els sentits, si no ens aturem a discriminar allò que són focs d’artifici de les grans idees.Em servirà per subratllar-ho comparar una recepta clàssica de pollastre al curry amb la “deconstrucció “ proposada per Ferran Adrià.La versió tradicional consisteix en coure uns daus de pollastre en una pasta(variant de curry) que barreja coriandre en gra i en fulles, una mica de nou moscada, macís, cúrcuma, galanga ben picada i bitxo picat amb l’afegit d’all, ceba tendra i daus de poma. Un cop saltejat tot plegat, hi afegim la llet de coco i ho deixem coure uns 30 minuts. La recepta creativa consisteix en presentar en un plat una cullerada de gelatina de poma amb rodanxes de ceba tendra a sobre, una bola de gelat de curry, una cullerada de suc de pollastre, una d’oli d’alls i la llet de coco. Curiosament, un anàlisi dietètic ens descobreix que del curry clàssic amb 850 calories passem a 1870, multipliquem per 5 els nocius àcids grassos saturats i per 2 el colesterol, desequilibrem el plat fins posar-hi un 70% de grassa total i a sobre disminuïm a la meitat la interessant aportació de vitamina A. L’esperança de vida dels tailandesos que adoptessin la nova fòrmula seria tan baixa, que sense influència mediàtica difícilment podrien transmetre la recepta als seus nets i pertant, assimilar-la en la seva cultura culinària..I aquí ens trobem amb l’altre engany dietètic proporcionat precisament per la dietètica. Després de tornar d’un llarg viatge per sobredosi de laboratori, aquesta ciència comença a descobrir que el terrible oli d’oliva és fantàstic, el greixós peix blau conté un greix protector o que, gràcies a la paradoxa francesa (heretges gourmands amb cors sans), el consum moderat de vi perllonga la vida. És a dir, tornem on havíem començat: allò que es consumeix per tradició a cada lloc, és la millor dieta possible (coses de Darwin, potser).
Ens hauria de servir aquesta reflexió per destriar les creacions culinàries interessants (que n’hi ha moltíssimes) de les absurdes.I ens hauria de servir també per valorar si el complex vitamínic ecològic biològic dietètic natural que ens ha costat 4000 pts o la pastilla anunciada a TV tenen la mateixa composició que un bon plat d’escudella ben feta.
Finalment, dos consells: 1)no seguiu mai cap consell, i menys dietètic 2)aquest article és de menjar;en cas de dubte pregunteu a la vostra àvia.
 

 
CUINANT IDEES

Copyrighted.com Registered & Protected 
XGJM-IW5N-OF1I-IWI0

QUI SOM? ON ANEM? D'ON VENIM?

Coverbos culinaris, articles comestibles i gastrogregueries

                 

  POST - EATS

La Torre de Babel

CANVI IDIOMA/   CAMBIO IDIOMA/  CHANGE LANGUAGE/ 

 CHANGER LA LANGUE/   CAMBIARE LINGUA/  SPRACHE ÄNDERN

изменить язык/   Změna jazyka/   CAMBIAR LA LENGA

 

CEG Cap amunt CUINA DE LA MAFIA CUINA SERBIO-CROATA CUINA DE XINA CUINA ROMANA CUINA PPOLITICAMENT CORRECTA CUINA POP CUINA KOSHER CUINA MEDIEVAL CUINA HINDU CUINA H.JOSEPH BOVE CUINA GREGA CUINA DIGNE CUINA FARNULLES CUINA GALEGA CUINA EL QUIJOTE CUINA DEL LUSTRE CUINA DEL LIBAN CUINA DIETETICA CUINA DEL SENEGAL CUINA DEL JAPO CUINA DE TURQUIA CUINA DE SRI LANKA CUINA DE SHAKESPEARE CUINA DE LEONARDO DA VINCI CUINA DE L'AMOR CUINA DE HITCHCOCK CUINA DE POSTGUERRA CATALAN COOKING CUINA AFRODISIACA CUINA ART COMESTIBLE CUINA"COMO AGUA PARA CHOCOLATE" CUINA CUBANA CUINA DE CASABLANCA